2023. júl 16.

Vesződjünk vele, vagy dobjuk ki a fenébe?

írta: ZalaiZug
Vesződjünk vele, vagy dobjuk ki a fenébe?

hagymaa.jpg

Vajon mi érdemes a foglalkozásra, és mi a kidobásra?

Van nekem egy kis növény kompozícziós kupacom, amit igaziból nem tervezetten indítottam.

Még tavaly, mikor felszedtem a hagymát, volt benne néhány rohadt.

Van, amit a komposztra dobtam, volt, amit próbáltam kivagdosni és felhasználni, és volt ez a három darab, ami ott maradt a kertben. Nem szépítem, lusta voltam egy idő után bármit is kezdeni velük. Odadobtam az akkori szőlő alá, minden flanc nélkül a felszínre, aztán mondom majd elkomposztálódik ott. Úgyse jók semmire se, kár a legapróbb tett is értük.

Aztán teltek a hetek, és feltűnt, hogy a zöldjük nem hogy csökken, de megindul. Nem piszkáltam őket, gondoltam a tél majd elrendezi az erőviszonyokat.

Ám a tél elmúlt, ők pedig ott virítottak továbbra is. Tavasszal a szőlőt kivettem, és ..őket akkor már kikerültem. A tisztelet felébredt irántuk, gondoltam, lássuk, mi lesz végül belőlük.

És később kaptak még társakat: salátát, büdöskét, babot, ezt-azt ültettem arra a pici helyre, hogy legyen akkor ott az útban egy kis privát Túlélő szigetecske. Szőlő is nőtt ott köztük, őt ma mondjuk kihúztam, mert elfoglalta a bambuszon a bab helyét.

Szeretek odapillantani. Olyan kis erősek, akaratosak, nem adják fel. Három hagyma csupán, de mégis valami mélyet mondanak.

És ma, ahogy körülöttük gyomláltam, eszembe villant a párhuzam. Hogy nesze, itt voltak rohadtan, én pedig kib@sztam őket, merthogy használhatatlanok pudvásan. Erre érlelik a magot nekem, s kertem legerősebbjei végül ők lettek.

Bevallom, ott valami mélyre hatolt, s talán még kissé el is szégyelltem magamat.

Hányan válunk meg a „rohadt”, hibás, ütődött, nem tökéletes emberektől, mert a rosszat látjuk, tapintjuk a felszínen? Persze, a piacon szívesen vesszük a kisebb, foltos terméket, mert az egészségesebb, és persze olcsóbb is, s így gondoljuk magunkat marha tudatosnak..

De közben az embereknél a mai napig keressük a tökéletest, a makulátlant, s a kissé ütődöttől félünk, mi van, ha belőle a végén a kukac a fogunk alatt serceg majd? Ezért inkább meghátrálunk, és járjuk az ember piacot még néhány évtizedig, keressük azt, akivel egyáltalán semmi baj nincs.

Pedig  lehet a sok jó ember is csak küzdi magát előre, kitartóan, mint ez a három harcos hagyma.

Mert talán a közeg, ahol felnőtt, magszárba szökkent, számára nem alkalmas lévén, tévútra vitte, s virágbontás helyett a belső rétegekig a héját lerohasztotta, megkérgesítette, esetleg egy ártalmas kukac vagy parazita az életerejét, tisztaságát, szíve utolsó erejét elszívta? És a fény felé való folytonos, hiába nyújtózás után a fejét fáradtan inkább már csak a földre hajtja, várva a csigát, ami végül lezabálja.

Talán mernünk kellene néha a hibással is vesződni, hiszen végeredményben a kockázat nem is olyan nagy: ha nem sikerül a „betegségből” kihozni, mehet a komposztra, és így is lesz végül haszna, visszaforgathatjuk magunkba. Vagy, ha mindketten akarjuk a jobbat, akkor egymást erősítve törhetünk az Ég felé, és közösen valami szépet alkothatunk.

Persze, nem olyan könnyű ez, hiszen ki kockáztatná a vasárnapi hatalmas étvágyat, hisz nem teheti fel a család ebédjét, a rohadt hagymából készült pörköltre.

De aztán mégis mibe kerül, új közegbe tenni a beteget, néha egy kis zöldtrágyával meglocsolni, és a szárát a karónak támasztani?

Semmi ez, ha a nagy egészet nézzük, de egy stramm makói hagymának, vagy egy jóindulatú embernek talán maga az Élet. 

Néha, ha többre nem is vagyunk képesek, adjunk egy kis esővizet, karót, kis teret a növénynek, és ha érdemes az életre, a többit majd Ő megoldja magának, téli zimankó ide vagy oda. 

 

 

 

 

Szólj hozzá

élet tavasz személyes férfi döntés férfiak nők gondolatok ismerkedés mezőgazdaság esély akarat hagyma kertészkedés önismeret házasság kapcsolatok kitartás kockázat kapcsolódás felelősségvállalás milegyen vagyokakivagyok férfiésnő természetesélet emberésember újesély adjegyesélyt